Makranczy Béla

Makranczy Béla

Image

Zenei pályafutásom

Alapok:
Debrecen, Simonffy Emil zeneiskola: Zongora tanulás ( három év )

Gitár:
Tizenöt éves koromban kezdtem gitározni és énekelni osztálytársaim segítségével, majd bekerültem a Kossuth gimnázium Hoys zenekarába. Érettségi után 1967-ben a debreceni Rangers együttes énekese lettem. 1969-ben Budapestre mentem dolgozni, ahol Pikó Sanyi már a Volán együttesben dobolt. Ő mutatott be Dobos Attilának, aki a Volán együttes zenei vezetője volt. Dobos Attila meghallgatta saját szerzeményeimet és elvitt szövegírójához Fülöp Kálmánhoz, aki el is vállalta a szövegírást. Egy hét múlva megkaptam a katonai behívót.

A karcagi alakulatnál már az első héten bekerültem a laktanya meglepően jó, és jól felszerelt zenekarába és rendszeresen játszottunk a város művelődési házában, vagy más alakulatok rendezvényein. 1971-ben saját szerzeményekkel indultam a Ki Mit Tud honvédségen belül megrendezett selejtezőin, tovább jutottam az elődöntőbe, ahol a produkció után közölték, hogy ez nagyon szép, de Egerben van egy katona, aki sokkal jobb, egy hét jutalomszabadság és köszönik szépen. Katonaság után 1972 őszétől a debreceni EX együttesben folytattam Lámer Emil, Nagy Istók László (Zicsi) és Szőke Viktor társaságában.

1973 nyarán Felkai Mikivel, Pikó Sanyival és Zicsivel újraalakítottuk a LUX együttest. Sok saját számot csináltunk és 1974 telén megnyertük az Amatőr Popzenei Fesztivált, amivel bejutottunk a Magyar Televízió Ki Mit Tud klub műsorába.

1974 tavaszán azonban átalakult a LUX, és a nyugatról hazatért Seicher Tibor (dobos) által újraalakított Astor együttesben folytattam Felkai Miklós (szólógitár), Gombos Géza (basszusgitár), Katona István (billentyűk, szaxofon), Sörös László (pozan), Grebács László (trombita) felállásban. 1976 tavaszán azonban személyes ellentétek miatt az Astor együttes is felbomlott. Ez a belső viszály annyira megviselt, hogy a Generál együttes meghívását is visszautasítottam. (A Generálból akkor távozott Révész Sándor a Piramis megalakulása miatt.) Két évig egy zenekarban sem, utána is csak alkalmi formációkban játszottam. 1985-ben a Czifrák András vezette Pátria együttesbe kaptam meghívást.

1987-ben összefutottam Pikó Sanyival, aki azzal fogadott: "Nincs kedved újra valami jó zenét csinálni?" Igent mondtam, azóta újra a LUX-ban zenélek. Tikász Sanyi harmincöt évvel ezelőtt elképzelt egy különleges zenekari formációt. Ezt valósítjuk meg most a Lux együttessel. Két egyforma felszereltségű kétnyakú gitárral, váltakozó szóló-basszus funkcióval (a világon először) ismét az alapító tagokkal lépünk fel és készítjük el a Lux új zenei anyagát.

Elérhetőség

+36 / 70 70 342 43
luxegyuttes@gmail.com